Budgetcoaching
Het verschil tussen budgetbeheer en budgetcoaching zit hem in de mate van begeleiding en het doen van betalingen. Een budgetbeheerder beheert uw geld en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld alle rekeningen betaald worden. Budgetcoaching houdt in dat iemand met uw financiële situatie meekijkt en u daarin begeleidt. Een budgetbeheerder mag doorgaans zonder medeweten van betrokkene betalingen doen van bijvoorbeeld de huur of andere vaste lasten. Budgetcoaching ziet enkel toe of betalingen door betrokkene gedaan worden en geeft advies hoe een betrokkene zou kunnen handelen.
Een budgetcoach helpt je doelen te stellen en kritisch te kijken naar welke lange termijn doelstellingen je hebt. Zo weet je waar je naartoe werkt en gaat, en leer je plannen op financieel gebied. Dat is een waardevolle vaardigheid waar je de rest van je leven profijt van hebt en die je vervolgens weer aan je kinderen kunt meegeven.
Voor wie is budgetcoaching
Budgetcoaching is niet alleen geschikt voor mensen met betalingsachterstanden en andere geldproblemen, maar ook voor mensen met geldzorgen die meer financiële rust verlangen. Budgetcoaching werkt ook preventief: hulp aannemen van een budgetcoach voorkomt dat je in de problemen komt, nu en in de toekomst.
Geldzorgen kunnen op allerlei manieren ontstaan. Door een ingrijpende levensgebeurtenis zoals ziekte, een scheiding of bij het overlijden van een partner kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met een inkomensdaling en andere financiële zaken.
Maar ook de prijsstijgingen van de afgelopen tijd hebben bij veel mensen tot (extra) geldzorgen geleid. Een budgetcoach die even met je meekijkt, je helpt je administratie op orde te krijgen en eventueel toeslagen helpt aan te vragen, maakt dan een wereld van verschil.

Budgetcoaching voor werkgevers/ werknemers
Bent u werkgever en heeft u een medeweker die financiële problemen heeft of dreigt te komen? dan kunt u Financieel beSchermer inschakelen om uw medewerker te ondersteunen bij het beheren van zijn financiën.
Financiële problemen kunnen gevolgen hebben voor de werkprestatie van uw medewerker. Het hebben van schulden en privéproblemen levert gemiddeld negen extra verzuimdagen op. Ziekteverzuim onder mensen met schulden is bijzonder hoog. Uw medewerker kan last hebben/krijgen van concentratieproblemen, slapeloosheid, stress, ziekte, burn-out met gevolg tot uitval. Dit zijn redenen om tijdig in te grijpen.
Werkwijze
Onze werkwijze in 5 stappen:
1) Intake
Als je je bij ons hebt aangemeld, plannen we een intake. Deze is gratis en vrijblijvend. Ook als je besluit niet met ons verder te gaan, rekenen we geen kosten voor de intake. Tijdens de intake luisteren we naar jouw wensen en lichten we onze werkwijze verder toe. Als je besluit met ons verder te gaan, plannen we een volgende afspraak.
2) Inventarisatie
We brengen dan samen de huidige situatie in kaart. Hoe ziet jouw huidige uitgavenpatroon eruit? Wat zijn de maandelijkse inkomsten? Hiervan maken we een duidelijk.
3) Analyse
We bekijken waar het wellicht beter kan. Waar zou er bezuinigd kunnen worden en/of waar zouden er misschien extra inkomsten kunnen zijn? We maken een plan.
4) Uitvoering
In deze fase ga je (met onze hulp) het plan uitvoeren. Lukt het om de inkomsten en uitgaven beter in balans te krijgen?
5) Nazorg
Na afronding van het traject hebben we een nog aantal keer contact voor nazorg. Lukt het om het vol te houden? Of zijn er in de tussentijd zaken veranderd die aanpassing van de uitvoering vragen?
Afhankelijk van jouw wensen, bepalen we samen het aantal gesprekken en contactmomenten. Wat we hiervoor rekenen vind je in ons tarievenoverzicht
Taken van een budgetcoach
- Helpt om inzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven;
- Helpt bij het op orde krijgen van de administratie;
- Onderzoekt of het inkomen verhoogd kan worden, door bijvoorbeeld te kijken of er recht is op toeslagen, belastingteruggaven en kwijtschelding;
- Helpt ook bij het eventueel aanvragen van zulke inkomen verhogende maatregelen;
- Helpt bij het aanvragen van regelingen via de gemeente;
- Helpt de situatie weer op de rit te krijgen door contact op te nemen met de bank en andere schuldeisers;
- Helpt om overzicht te krijgen in de schuldensituatie, regelingen te treffen en verleidingen te weerstaan;
- Geeft tips wat betreft sparen, bezuinigen, prioriteiten stellen en de persoonlijke financiële situatie.
Basispakket | Mediumpakket | Premiumpakket |
---|---|---|
Inventarisatie - 1 consult | Inventarisatie - 1 consult | Inventarisatie - 1 consult |
Analyse - 1 consult | Analyse - 1 consult | Analyse - 2 consult |
Uitvoering - 2 consults | Uitvoering - 4 consults | Uitvoering - 6 consults |
Nazorg - 2 consults | Nazorg - 3 consults | Nazorg - 3 consults |